Da jeg fulgte min sønn til 2-årskontroll hos helsesøster var både jeg og hans mor lykkelige da helsesøster kunne fortelle at alt var normalt; hans mål og vekt var akkurat på gjennomsnittet.

Senere har jeg lært at gjennomsnitt slett ikke er det samme som normalitet.

Hvis jeg er 180 cm og du er 170 cm, så er vi i snitt 175 cm. Men ingen av oss er 175 cm. Dette tallet er kun en teoretisk verdi. Det er i mange sammenhenger totalt verdiløst.

Det måtte en komiker til for å lære meg dette.

For noen år siden så jeg på det britiske humor/vitenskapsprogrammet QI (Quite Interesting) med Stephen Fry som programleder. Han fortalte en historie om da det amerikanske flyvåpenet skulle lage sin første generasjon kampfly.

De skulle lage 2500 fly, og de hadde 2500 piloter klare til å fly dem. Det ble raskt klart at utforming av cockpit og sete kom til å bli en utfordring. De hadde piloter med ulike kroppsstørrelser, så de bestemte seg for å måle alle pilotene og regne seg frem til gjennomsnittsstørrelsen for at setet skulle passe til alle pilotene.

De bygde et sete som passet gjennomsnittspiloten. Alle involverte trodde at dette ville fungere helt fint.

Men alle pilotene hatet dette setet. Det passet ingen av dem.

Dette ledet til oppfinnelsen av det justerbare setet.

For meg er dette et glimrende bilde på at normalitet ikke har noe med gjennomsnitt å gjøre. Gjennomsnitt er kun en teoretisk verdi. Det er ikke normalen. Normalen er mangfold og variasjon.

Normalitet rommer mer enn du tror

Se for deg et sirkeldiagram med 10 sirkler, som utgjør en skala fra 1 til 10. Ut fra senter tegner du 360 linjer, én linje for hver av sirkelens 360 grader. Hver linje representerer ulike ting vi kan være gode eller dårlige på.

Så rangerer du deg selv på alle disse 360 egenskapene. Se for deg at alle mennesker gjør dette.

Ikke én eneste person vil score 1 på alt. Ingen er elendige på alt.

Ikke én eneste person vil score 5 på alt. Ingen er middelmådige på alt.

Ikke én eneste person vil score 10 på alt. Ingen er ekspert på alt.

Du kommer til å bruke hele skalaen. Du er elendig på noe og ekspert på noe annet. Og du er ganske ok på det meste.

Når du tegner en linje mellom alle punktene, ender du opp med en graf som er stjerneformet. Ingen vil få en jevn sirkel. Du vil få en ujevn, uperfekt stjerne.

Det er deg: Uperfekt, men fortsatt en stjerne.

En unik stjerne. For ingen er som deg.

Du er både unik og normal.

Akkurat som alle andre.